.

poniedziałek, 5 lipca 2010

Łososiowa przystawka, doskonała na letni czas.



Do malaxera wrzucić:

 4 ugotowane całe ziemniaki
 250 ml kremówki  i zmiksować.
 dodać 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny, wymieszać.
 doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać dużo pokrojonego koperku.

 Otrzymaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.

Następnie wrzucić do malaxera:

2 dzwonka usmażonego łososia ,oczywiście bez ości i skóry
250 ml śmietany kremówki 36%
½  opakowania serka Tartare o smaku łososiowym i zmiksować.
 dodać  sól ,pieprz oraz 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny.

 Otrzymaną masę nałożyć na masę ziemniaczaną.

 Po stężeniu kroimy na porcje wg własnej fantazji. Ja wykrawam ausztycherem.
Ozdabiamy gałązką koperku, plasterkiem łososia wędzonego i  szaszłyczkiem z pomidorka koktajlowego ,listka bazylii, kulki mozzarelki i oliwki.
Podlewamy łyżką śmietanowego sosu koperkowego.
Uwaga! Przystawka jest doskonała ,jeżeli jest dobrze schłodzona.


Letnie orzeźwienie – sałatka

Pomidory i truskawki pokroić w plasterki. Z arbuza wykroić kulki specjalną łyżeczką. Ułożyć dekoracyjnie na talerzykach lub dużym półmisku, polać sosem i posypać pociętymi listkami mięty.
Sos: wymieszać balsamico de Modena ,miód i sok z pomarańczy. Na zdjęciu – sałatka bez sosu i pociętych listków mięty.