.

niedziela, 4 września 2011

Bliny z grzybami.




Wrzesień to pora grzybobrania. Przepisów na potrawy z grzybami jest mnóstwo, bo dzięki nim, każde nawet najzwyklejsze danie nabiera charakteru, smaku i zapachu. Dzisiaj prezentuję bliny pszenne z grzybami leśnymi. Rosyjskie bliny z kawiorem z bieługi na pewno nam się przejadły.

 
 Składniki na 6szt ,średnica 15cm.

3 szklanki mąki
0,5 litra mleka
30 g drożdży
4 jajka
1łyżka stopionego masła
sól
Podgrzać lekko połowę mleka, wsypać połowę mąki, drożdże i sól. Pozostawić, aby urosło.
Dodać resztę mąki i mleka, wbić żółtka i wlać stopione masło.
Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć  bliny(placuszki, racuszki) na oleju, na średnim ogniu z obu stron.

Grzyby, najlepiej te zebrane w lesie, udusić z przesmażoną cebulą, podlewając białym winem. Pod koniec dorzucić cząstki pomidora. Doprawić solą i pieprzem.

Grzyby nałożyć na bliny, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Można bliny przełożyć grzybami.

Inna wersja ,też atrakcyjna, to bliny z łososiem wędzonym i śmietaną. Pycha!

A dla dzieci, które właściwie grzybów jeść nie powinni, wersja słodka. Podajemy bliny z konfiturami, a jeszcze lepiej ze świeżymi  owocami i syropem klonowym.