
Składniki na 6szt ,średnica 15cm.

3 szklanki mąki
0,5 litra mleka
30 g drożdży
4 jajka
1łyżka stopionego masła
sól
Podgrzać lekko połowę mleka, wsypać połowę mąki, drożdże i sól. Pozostawić, aby urosło.
Dodać resztę mąki i mleka, wbić żółtka i wlać stopione masło.
Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć bliny(placuszki, racuszki) na oleju, na średnim ogniu z obu stron.
Grzyby, najlepiej te zebrane w lesie, udusić z przesmażoną cebulą, podlewając białym winem. Pod koniec dorzucić cząstki pomidora. Doprawić solą i pieprzem.
Grzyby nałożyć na bliny, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Można bliny przełożyć grzybami.
Inna wersja ,też atrakcyjna, to bliny z łososiem wędzonym i śmietaną. Pycha!
A dla dzieci, które właściwie grzybów jeść nie powinni, wersja słodka. Podajemy bliny z konfiturami, a jeszcze lepiej ze świeżymi owocami i syropem klonowym.