.

sobota, 28 czerwca 2014

Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem.


Sandwich with grilled eggplant with tomato tiger.



Składniki.
1 bakłażan
50g masła
1 cebulka
2 łyżki mąki
150ml mleka
2 łyżki sera pecorino  romano utartego
50g szynki konserwowej
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 łyżka oregano świeżego
sól, pieprz

Wierzch-pianka.
1 białko
2 łyżki sera pecorino romano
1 pomidor tygrysi

Wykonanie.
Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h.
Opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min.
Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę.
Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino  romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.
Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana.
Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach..
Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano.
Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie.
Całość posypać listkami oregano.

Rada. Pomidory tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z sufletowym wierzchem sandwicza.