.

środa, 18 grudnia 2013

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.


Świąteczne pieczone pierogi.


Ciasto:

500 g mąki
50 g drożdży świeżych
250 ml śmietany 18%
250g margaryny
1/4  łyżeczki soli

Farsz:

300 g kapusty kiszonej
300 g ugotowanych borowików
2 cebule
1 jabłko
sól. pieprz
masło
2 liście laurowe
5 ziele angielskie
1 szklanka bulionu
olej do smażenia
białko do smarowania pierogów
Ciasto:
Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki.

Farsz do pierogów.
Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić.
Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki, wiem, że jem smaczne grzyby.
Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne.
Piec w temp.180stop.,około 20 min.

Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska.