.

niedziela, 26 lutego 2012

Pulpety w sosie pomidorowym.


Składniki na pulpety:

0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka maggi w płynie
1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach
2 kostki bulionu z drobiu
1 litr wody

Sposób wykonania :

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki i wkładać do wrzącej wody z dodatkiem kostek bulionowych. Gotować na małym ogniu około 18 minut.

Sos pomidorowy:

5 świeżych pomidorów
1 czerwona papryka
5 ząbków czosnku
2 cebule
1 łyżeczka ziół prowansalskich francuskich
½ łyżeczki cukru
2 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
½  szklanki wywaru z gotowanych pulpetów
100 ml. śmietana 18%
Sól
Pieprz świeżo zmielony

Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym gotowały się pulpety i  trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.  Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować.

Ugotowane pulpety, włożyć do sosu, podgrzać. Podawać z młodymi ziemniakami.