.

czwartek, 25 września 2014

Gruszki na okrągło


Pears in the round

Gruszki na okrągło, czyli okrągłe tarty z gruszkami w roli głównej.

Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką


Składniki.
3 gruszki
500 ml wina wytrawnego czerwonego
10 dag cukru
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
1 kawałek cynamonu
4 goździki

Ciasto.
15 dag mąki pszennej
50 g cukru pudru
40 g kakao
15 dag masła zimnego
2 żółtka
Masa czekoladowa.
10 dag czekolady gorzkiej
200 ml śmietany kremówki
1 jajko
1 łyżka rumu





Wykonanie.
W rondlu zagotować wino, cukier,  przyprawy i podgrzewać  5 minut.
Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne i włożyć do wina.
Gotować na bardzo małym ogniu, aż gruszki zmiękną i zabarwią się na czerwono.
Wyjąć z wina i odstawić przynajmniej na 2h, aby rozwinęły się aromaty.
Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 30minut.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty  i wstawić jeszcze raz na 15 minut do lodówki.
Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 190stopni.
Czekoladę podgrzewać ze śmietaną, aż się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Dodać jajko  i rum, wymieszać i przestudzić.
Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego .
Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut.
Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić.



Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim.


Składniki.
150 g ciasta francuskiego
2 gruszki
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru

Masa czekoladowa.
70 g cukru
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki kakao
80 g orzechów laskowych
100 g masła
1 jajko

Wykonanie.
Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne.
Mikserem utrzeć  na masę  wszystkie składniki masy czekoladowej.
Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć  nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć  wokół brzegu  krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Pyszna jest na ciepło z porcją bitej śmietany.


Tarta z gruszką i migdałami.


Składniki.
Ciasto.
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
5 dag cukru pudru
½ łyżeczki soli
2 żółtka
2 łyżki wody lodowatej
Nadzienie.
2 -3 gruszki
120 g masła
150 g cukru
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
10 dag migdałów w płatkach

Wykonanie.
Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę i podpiec  przez 15 minut w temp.200 stopni.
Nadzienie.
Wymieszać masło z cukrem i płatkami migdałowymi, do wytworzenia jasnej masy.
Dodać jajka , sok cytrynowy i dokładnie wymieszać.
Obrane gruszki bez gniazd nasiennych pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny , posypać cukrem i wymieszać.
Na podpieczonym cieście ułożyć 2, 3 warstwy gruszek  i przykryć nadzieniem migdałowym .Wierzch posypać migdałami.
Piec przez 30 minut  w temperaturze 190 stopni, aż tarta stężeje i zarumieni się.
Kliny tarty można podać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.