.

środa, 21 sierpnia 2013

Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami.




Składniki:
1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu
0,5 kg świeżych kurek
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki świeżej kolendry
100ml śmietanki 30%
sól ,pieprz do smaku
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i zabielić śmietaną.
Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję posiekany koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały smak .
Koperkowe spatzle: .

200 g mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki wody
3 łyżki posiekanego drobno koperku
sól

Mąkę wyrobić z jajkami ,dodać koperek ,sól i trochę wody .Rozrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą.

Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą.








15 komentarzy:

  1. Soy fan de de las sopas se ve muy deliciosa con lindo color una verdadera exquisitez ....me han gustado mucho tus recetas,abrazos y saludos.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki obiad na dzisiaj... to byloby cos!
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  3. królewska zupka:) wspaniała

    OdpowiedzUsuń
  4. ah kurcze jak smacznie :)
    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. co ja bym dała, za taką zupkę i jeszcze do tego z takimi kluseczkami pysznymi...

    OdpowiedzUsuń
  6. Cuanta belleza para los sentidos. Un delicado plato y una maravillosa presentación. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Que sopa mas rica¡¡¡ me encantan tus recetas.
    Besos

    OdpowiedzUsuń
  8. I love your post, follow?

    http://losviajesysibaritismosdeauroraboreal.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  9. Sei davvero bravissimo, Christopher! Il tuo blog è meraviglioso. Ti seguo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kurki pod każda postacią. Obecnie już jest pierwszy wysyp więc będę mógł bez problemów sobie taką zupkę zrobić - dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. beautiful recipe!!!! i like it very much!!! greetings from Italy!
    Chiara

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa zrobiona, mąż zachwycony. Bardzo chwalił dodatek kolendry. Ja bardzo lubię kolendrę, ale dałabym koperek, zamiast. Rzecz gustu.

    OdpowiedzUsuń