.

wtorek, 5 lipca 2011

Torcik jogurtowo-truskawkowy.



Biszkopt – forma  24cm
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodać ubite żółtka. Lekko wymieszać.
Wsypać mąkę z proszkiem przez sitko.
Wlać do formy, piec w temp.160 oC około 40min.
Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.

Masa jogurtowa
1 jogurt truskawkowy, 400g
2 galaretki truskawkowe
½ kg truskawek

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić.
Tężejącą galaretkę zmiksować z jogurtem. Najlepiej w dzbanku do koktajli.

Blaty biszkoptu nasączyć – ½  szkl. wody, 1łyżeczka cukru, 1łyżeczka soku z cytryny.
Na pierwszy blat położyć połówki truskawek i zalać tężejącą masą jogurtową.
Przykryć drugim blatem, wylać resztę masy jogurtowej i ułożyć dekoracyjnie truskawki.