.

środa, 19 marca 2014

Potrawka z pora na kwaśno.


Fricassee with leek.


Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju.
Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem od dotychczasowych propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka.
 
Składniki.
30 dag pora
2 marchewki
1 cebula
100g ryżu
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Wykonanie.
Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki.
Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy.
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy.
Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki.
Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji. Potrawka jest smaczna, łatwa i szybka.