.

niedziela, 6 kwietnia 2014

Śliwki z jabłkami w „papilotach”.


Plums with Apples.

Składniki.
8 śliwek świeżych lub mrożonych
2 jabłka typu reneta
2 łyżki rodzynek
1 łyżka migdałów w płatkach
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
½ łyżeczki cynamonu
2 goździki
1 kostka imbiru kandyzowanego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 kwadraty pergaminu

Wykonanie.
Śliwki przekroić na połowę. Jabłka  pokroić  w plasterki .
Owoce położyć na środku pergaminu ,posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Imbir pokroić w plasterki i z resztą przypraw dodać do owoców.
Polać mieszaniną miodu i soku z pomarańczy. Posypać cukrem waniliowym.
Owoce zamknąć w pergaminie ,tworząc   „papilot” ,zawiązać nitką kucharska. Piec 15-17 minut.
Podawać w papilotach .