.

piątek, 18 marca 2011

Naleśniki z grzybami.


Przepis na ciasto naleśnikowe

1 ½ szklanki przesianej mąki tortowej
2jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
Szczypta soli
2 łyżki  stopionego masła

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, najlepiej w robocie kuchennym i odstawić na 30 minut.

Na lekko usmażone naleśniki nałożyć farsz, zwinąć i obsmażyć .

Przepis na kapustę :


1 kg. kapusta kiszona
10 dkg. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek)
2 duże cebule
2 jabłka
10 suszonych śliwek bez pestek (opcja)
Kminek, garść majeranku,
1 łyżeczka Vegety,
świeżo zmielony pieprz.

Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia.
Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać garść roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi  ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty.  Dodać śliwki suszone, kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu.

 Dodanie jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak.

Jeżeli naleśniki panierujemy ( mąka, jajko, bułka tarta)  i usmażymy na głębokim tłuszczu – będziemy mieli krokiety.


Do naleśników z kapustą proponuje odrobinę czerwonego sosu pesto, do krokietów barszcz.