.

czwartek, 1 września 2011

Kabaczek nadziewany mięsem.



Z kabaczka ściąć „czapeczkę” i wydrążyć łyżką. Pestki wyrzucić, miąższ pozostawić i drobno posiekać. Kabaczka posolić i odstawić na 20 minut, a następnie osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem i posypać ziołami prowansalskimi.
Przygotować farsz:
 Zmielić  łopatkę wieprzową, dodać jajko, ¾  torebki ryżu, sól, pieprz, majeranek, maggi. Przesmażyć małą cebulę, dodać do niej posiekany miąższ z wydrążonego kabaczka i całość razem z mięsem dobrze wymieszać.
Farszem napełnić kabaczek, włożyć  do naczynia w którym będzie się zapiekał w piekarniku. Podlać szklanką bulionu i piec około 60 minut w temperaturze 189 oC.
Czas pieczenia  zależy od wielkości kabaczka. 10 minut przed końcem ułożyć na kabaczku pomidory na przemian z wędzonym twarogiem i zapiec pod grillem.
Do kabaczka podać sos koperkowy, pomidorowy.