.

poniedziałek, 2 maja 2011

Paprykowe czekadełko – mini przekąska.

Na wiejskim chlebku



Paprykowe czekadełko – mini przekąska.  - alternatywa dla trochę już nudnego smalcu.



2 papryki
1 cebula
2 łyżki oliwki extra virgin
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz ,
ostra mielona papryka






Paprykę  posolić  i opiec w piekarniku, po wyjęciu z piekarnika  zawinąć  na chwilę w ściereczkę  i jeszcze ciepłą obrać ze skórki.
Papryki i cebulę drobno pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami i koncentratem roztartym z oliwką.
Chleb – najlepszy wiejski, samemu upieczony obłożyć sałatką paprykową.

Zapiekanka ziemniaczana z sałatką paprykową.


Zapiekanka jest to pomieszanie różnych produktów i zapieczenia ich razem, przeważnie w piekarniku, często z dodatkiem sosów. Składniki mogą być ułożone warstwami, mogą też być wymieszane przed zapieczeniem. Czasami mówię na zapiekankę  „ sprzątanie lodówek”







 15 szt. średnich ziemniaków
1 pierś kurczaka
Zapiekanka z sałatką z papryki
Zapiekanka
 25 dag kiełbasy np. podwawelskiej, śląskiej
10 dag boczku wędzonego
2 cebule
25 dag pieczarek
100ml śmietany
3 łyżki startego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokroić w plasterki. Dno i boki żaroodpornego naczynia przetrzeć czosnkiem i wysmarować masłem.
Ułożyć warstwę ziemniaków, sól, pieprz.
Nałożyć przesmażone paseczki kurczaka i kiełbasy posypać przesmażoną cebulą.
Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, sól.
Nałożyć przesmażone grzyby razem z boczkiem i cebulą. Sól, pieprz.
Ułożyć trzecią warstwę ziemniaków, sól, pieprz.
Zalać sosem--wymieszać śmietanę, jajko, utarty ser ,sól , gałka muszkatołowa.
Zapiekać w temp.220stop. około 30-40min, aż ser się zrumieni.
Po wyjęciu z pieca nałożyć  na zapiekankę sałatkę paprykową.