.

poniedziałek, 10 lutego 2014

Wiosenne ziemniaczki.


Spring potatoes.


U nas dzisiaj piękne słońce. Ta prawdziwie wiosenna aura rozleniwiła mnie i przywołała smaki lata. Stąd taki lekki obiadek, bo o linię trzeba zadbać, a ponieważ Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim zdrowym składem ,sprzyjającym diecie, a zarazem doskonałym smakiem, wykorzystałem ją jako szybką okrasę do ziemniaczków. Pięknie stopiła się na gorących ziemniaczkach ,nadając im błysku oraz ziołowego smaku i aromatu , prawdziwa wiosenna frajda .

Składniki:
3 średnie ziemniaki
3 cieniutkie marchewki, najlepiej młode
3 małe łyżeczki Smakowita Pajda - smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi
kiełki brokułu
sól
2 plasterki boczku

Wykonanie:
Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych  wydrążyć tunel w ziemniakach  i obrać je.
Marchewki ostrugać i wsunąć w tunel. Czas gotowania marchewki i ziemniaków jest podobny. Można ugotować je razem w osolonej wodzie. Uważać ,żeby ziemniaczków  nie rozgotować.
Wyjąć z wody ,ułożyć na kiełkach brokułu. Na każdy ziemniak nałożyć  łyżeczkę smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi. Podać z usmażonym na patelni grillowej plastrami boczku.
Tak przygotowany kartofel ,to już pommes (fr.ziemniak), który doda splendoru każdej potrawie.

Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.