.

wtorek, 12 kwietnia 2011

Tartaletki a’la quiche lorraine.


To małe danko wypełnione farszem z jajek, sera i bekonu jest bardzo sycące. Podane z sałatą stanowi bardzo fajny obiadek. Ale może stanowić bardzo atrakcyjną ciepłą przystawkę. Równie smaczne na ciepło i zimno.

Upiec 6 tartaletek.

Kruche ciasto na tartaletki:

1,5 szklanki mąki(25dag)
0,5 kostki masła
2-3 łyżki zimnej wody
Sól

Mąkę i niezbyt twarde masło posiekać nożem, dodawać stopniowo zimną wodę i szczyptę soli. Końcami palców zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić do lodówki na 30-60min.Wałkować i wyłożyć ciastem wysmarowane masłem foremki .Ciasto nakłuć widelcem. Jak najmniej dotykać ciasto rękoma, gdyż w czasie podpiekania kurczy się. Wyłożyć pergaminem, wsypać groch(fasolę) i piec około 5min w temp.190stop.

Farsz:
 
130 g bekonu lub salami
2 jajka
200 ml śmietany
gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
100g sera najlepiej gruyera

Bekon lub salami pokroić w małą kosteczkę i wysmażyć.
Posypać bekonem podpieczone tartaletki.
Ubić jajka, dodać śmietanę starty ser ,przyprawy.
Masę wylać na ciasto. Piec 25min w temp. 200 oC do zrumienienia.