
Radicchio ,to gorzkie warzywo, ma sporo zdrowotnych walorów. Zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy A, C, B. Dzięki swojej goryczce pobudza apetyt i trawienie, tonizuje krew i wątrobę.
Radicchio Rosso świetnie komponuje się z wszelkimi rodzajami sałat, z oliwką, szynką, indykiem oraz owocami.
Ja preferuję Radicchio Rosso w towarzystwie słodkich owoców, które równoważą jej zdecydowany gorzkawy smak.
1/2 główki Radicchio Rosso
2-3 brzoskwinie
20 szt. winogron
30 szt. malin
20 dag wędzonego indyka
Sos z mango.
1 szt. mango
sok z pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki imbiru świeżo startego
pieprz do smaku
Główkę przekroić na ćwiartki, usunąć części zawierające dużo goryczki i liście rozdzielić.
Na talerzu ułożyć liście, obrane i pokrojone brzoskwinie, połówki winogron bez pestek, paski indyka i obsypać malinami.
Polać sosem z mango.
Przygotowanie sosu.
Mango obrać ze skórki i okroić miąższ wokół pestki.
Mango i pozostałe składniki zmiksować. Jeżeli lubimy bardziej pikantny to dodajmy łyżkę sosu chilli słodko -pikantnego.
Polecam tę sałatkę na lekką letnią kolację z kieliszkiem Prosecco.