.

środa, 5 września 2012

Radicchio Rosso z owocami, indykiem i sosem z mango.


Sałata czy cykoria? Radicchio ( wym .radikjo) Rosso jest sałatową odmianą cykorii o pięknie zabarwionych fioletowo-białych liściach. Zawiera gorzką substancję intybinę. Goryczkowy smak nie wszystkim odpowiada. Można go złagodzić usuwając zewnętrzne niezwinięte liście, nerwy-białe przerosty oraz głąb ,bo tam znajduje się najwięcej goryczki.
Radicchio ,to gorzkie warzywo, ma sporo zdrowotnych walorów. Zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy A, C, B. Dzięki swojej goryczce pobudza apetyt i  trawienie, tonizuje krew i wątrobę.
Radicchio Rosso świetnie komponuje się z wszelkimi rodzajami sałat, z oliwką, szynką, indykiem oraz owocami.
Ja preferuję Radicchio Rosso w towarzystwie słodkich owoców, które równoważą jej zdecydowany gorzkawy smak.

1/2 główki Radicchio Rosso
2-3 brzoskwinie
20 szt. winogron
30 szt. malin
20 dag wędzonego indyka


Sos z mango.
1 szt. mango
sok z pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki imbiru świeżo startego
pieprz do smaku

Główkę przekroić na ćwiartki, usunąć części zawierające dużo goryczki  i liście rozdzielić.
Na talerzu ułożyć liście, obrane i pokrojone brzoskwinie, połówki winogron bez pestek, paski indyka i obsypać malinami.
Polać sosem z mango.
Przygotowanie sosu.
Mango obrać ze skórki i okroić miąższ wokół pestki.
Mango i pozostałe składniki zmiksować. Jeżeli lubimy bardziej pikantny to dodajmy łyżkę sosu chilli słodko -pikantnego.
Polecam tę sałatkę na lekką letnią kolację z kieliszkiem Prosecco.