.

czwartek, 12 grudnia 2013

Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym.


Składniki.
0,5 kg dorsza
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 mała cebula
1 łyżka pietruszki
0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej
0.5 łyżeczki papryki
sól, pieprz
1 jajko do panierowania
bułka tarta, mąka
olej do smażenia

Sos śliwkowy.

Składniki.
150 g powidła śliwkowe
1 jabłko drobno posiekane
1 łyżka octu winnego
3 łyżki wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki rodzynek
3 goździki
0,5 łyżeczki imbiru
sól, pieprz
kilka orzechów włoskich



Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć.
Sos.
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy.

Sos można podawać letni, ale najlepiej wstawić do lodówki na 2 dni i potem spożywać.