.

piątek, 16 sierpnia 2013

Kawa z Doliny Aosty.





Dzisiaj specjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód.


8 łyżeczek kawy mokka
2 kieliszki grappy lub wódki
1/2 szklanki różowego francuskiego wina Celebro [TUTAJ]
skórka z cytryny ,cukier
We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki  i mocno podgrzać  w rondelku grolla. Do każdego wylotu przybliżyć zapaloną zapałkę ,tak aby powstał  niebieskawy płomień. Płomień zgasić i pić na zdrowie.
Jeśli nie posiadamy grolla ,to po umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu lub innej płytce grzewczej  na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do filiżanek.
P.s.
Po wypiciu lampki francuskiego  wina Celebro do kawy, nawet motyl rozwija skrzydła. Polecam to doskonałe wino www.facebook.com/KlubCelebro.

Ja pomijam  cukier ,bo sam jestem chodzącą słodyczą :)

3 komentarze:

  1. Hola, gracias por tu visita. Para mí ha sido un placer recibir una visita desde Polonia.
    Disculpa mi idioma, es el traductor. Un saludo.

    Cześć, dziękujemy za wizytę. Dla mnie to była przyjemność otrzymywać wizytę Polsce.
    Przepraszam mój język, to tłumacz.Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. To recepta przyjemność i presentanción, pocałunki

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka kawa na pewno przyda się jesienną i zimową porą. A motylki przecudne,tylko do zimy odfruną :)

    OdpowiedzUsuń