.

poniedziałek, 23 września 2013

Mielone z leśnymi grzybami w keksówce.



Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa  w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów  [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem  grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.

Składniki:
1,5 kg łopatka wieprzowa
2 cebule
1 duża bułka namoczona w mleku
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
75 dag leśne grzyby
1 cebula
sól. pieprz

Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia.
Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC.

Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym.