.

sobota, 31 marca 2012

Wykwintne jajeczka na deser – akcentów wielkanocnych c.d.

 

Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki wypłukać i wysuszyć.
Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym.


Mus cytrynowy.
4 białka
6 łyżek cukru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka żelatyny w proszku

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała.
Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy i na końcu żelatynę.
Gotowy musem wypełnić skorupki i wstawić do lodówki. Ozdobić skórką cytrynową.

Mus kakaowy.

10dag masła
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
3 jajka

Masło roztopić w łaźni wodnej.
Dodać kakao wymieszane z cukrem. Przestudzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka kolejno dodawać do masy kakaowej.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i wmieszać do masy.
Skorupki wypełnić masą i wstawić do lodówki.
Jeżeli mamy ochotę, to możemy mus "wzmocnić" łyżką spirytusu.
 
UWAGA: Jajka przed przygotowaniem wydmuszek, należy sparzyć wrzącą wodą.