.

niedziela, 4 maja 2014

Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii.


Paccheri with romesco sauce.


Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. 

Makaron
20 szt makaron paccheri
5 dag parmezan
2 łyżki oliwy
sól

Sos romesco.
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 papryka czerwona
1 garść orzechów laskowych lub migdałów
2 kromki chleba
oliwa
sól, pieprz

Cukinia.
0,5 cukinii
sól
chilli

Zrobić sos.
Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie.
Dodać posiekany czosnek
i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje.
Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów.
Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być.

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii  przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli.

Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki.
Moja wersja romesco jest trochę uproszczona.