.

niedziela, 22 maja 2011

Korona ze szparagów z sosem holenderskim.


Sos holenderski
25 dkg masła
4 żółtka
Sok z ½ cytryny
Sól




 


Do garnka wlać 2 łyżki wody, dodać żółtka i sól. Garnek wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą. Wody powinno być tyle, żeby garnek z żółtkami jej nie dotykał. Będziemy ubijali żółtka na parze. Gdy żółtka zaczną gęstnieć, dodawać małe kawałeczki zimnego masła, cały czas ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Sos powinien mieć gęstość majonezu.

1 komentarz:

  1. W moim jadłospisie jest zdecydowanie za mało warzyw! Ale widzę, że od Ciebie podpatrzę parę przepisów ;)
    Bardzo profesjonalny blog! Widac od razu, że jesteś zawodowcem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń