.

wtorek, 17 stycznia 2012

Łosoś pod mozzarellą z czarnym sezamem.


Bardzo często podaję w ten sposób łososia na różnego rodzaju przyjęciach czy też imprezach, tak w domu jak i w restauracji. Przygotowując w ten sposób łososia, każdy otrzyma porcję gorącą i smaczną, a pracy przy nim jest mniej niż smażyć tą rybę na patelniach.

Blachę do zapiekania smarujemy cienką warstewką oliwy i układamy na niej plasterki cytryny bez skórki. Dwa plasterki na każde dzwonko ( filet) ryby.
Filety łososia posypujemy przyprawą do ryb i najlepiej pozostawić je na ½ godziny, żeby dobrze przeszły smakiem przyprawy, a następnie układamy filety na rozłożonych na blasze cytrynach.
Na każdy filet kładziemy 2 plasterki włoskiej mozzarelli i całość zalewamy śmietaną kremową 30%. Na wierzchu układamy listki limonki i posypujemy czarnym sezamem. Zapiekamy około 20 minut w temp.190 oC. Jeżeli nie mamy liści limonki, to po zapieczeniu można dodać liście bazylii.