
Kwiaty to finezja kulinarna. Jadalnych kwiatów jest sporo, wymienię chociażby bratki, stokrotki, kwiatki szczypiorku lawendowego, podbiału ,baldachy czarnego bzu, jarzębiny czy lilaka Smak mają winny, słodki i kwaśny. Oprócz walorów czysto estetycznych, dekoracyjnych, radujących nasze oczy ,są źródłem wielu witamin, minerałów ,mają właściwości lecznicze. Lecznicze właściwości ziół znane były już w starożytności. My też możemy rozkoszować się ich różnorodnością i bogatym smakiem bez dodatkowych przypraw.
Ważna uwaga, kwiaty i zioła zbieramy w miejscach czystych ekologicznie, szczególnie z dala od ulic, autostrad itp. Można również kupić u ogrodników specjalizujących się w uprawie kwiatów jadalnych i ziół.

Składniki:
liście mniszka
bazylia
szczypiorek
pietruszka
koperek
liście kolendry
macierzanka
kwiaty :bratki, stokrotki , podbiał do posypania
kwiaty jarzębiny do smażenia
Sos winegret
Aceto balsamico di Modena
Sól
1 mała łyżeczka musztardy
Oliwa extra virgin
![]() |
Baldachy czarnego bzu |
Z 1 jajka ,3łyżek mąki i wody zrobić ciasto o konsystencji śmietany.
Zanurzyć w cieście kwiaty i usmażyć we fryturze - 30sek.
Jeżeli chcemy mieć kolorowe, to do ciasta dodajemy barwnik.
Na paterze(talerzu) układamy wg własnej fantazji zioła i kwiatki. Podajemy sos winegret.
Sałatkę możemy wzbogacić owocami. Na zdjęciu fileciki pomarańczy. Kolory baldachów z czarnego bzu przedstawiają barwy flagi francuskiej.