.

poniedziałek, 29 września 2014

Kurczak na batatach pod chmurką z mango


Chicken sweet potatoes under a cloud of mango

Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango.


Składniki.
2 udka z kurczaka
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 batat
1 mango duże
1 białko
sól morska
pieprz kajeński






Wykonanie.
Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę z curry, przyprawy do dań Kucharek, posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć  kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny.
Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić w kostkę i z połowy za pomocą blendera zrobić puree, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego. Resztę odłożyć.
Batat pokroić w cienkie plastry i ułożyć warstwami w natłuszczonej formie. Posypać warstwy solą morską.
Przesmażyć krótko zamarynowane kawałki udek  i przełożyć na bataty. Posypać resztą mango.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z puree z mango. Pianką przykryć zawartość formy i posypać pieprzem kajeńskim.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stop.