.

piątek, 15 kwietnia 2011

Indyk w sezamie z sosem słodko – kwaśnym.

Składniki:
2 filety z indyka po 16 dkg.
½ łyżeczka curry
Sól
Biały pieprz
Uprażony sezam
1 podgotowana marchewka

Sos słodko – kwaśny:

½ szklanki wody
4 łyżki cukru
4 łyżki białego balsamico di Modena ( ew.ocet winny)
1 duża marchewka
½ puszki ananasów w kostce
10 szt cebulka dymka z zalewy ( ze słoika)
50 ml. sosu słodko – pikantnego (tao-tao)
½  szklanki ketchupu łagodnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki posiekanego świeżego imbiru.
Sól
Chilli
Pieprz
Mąka ziemniaczana
Makaron ryżowy

Filety cienko rozbić, posypać curry, solą i białym pieprzem. Nałożyć podgotowaną marchewkę, zwinąć. Obtoczyć w uprażonym sezamie, obsmażyć na patelni, zdjąć z patelni i owinąć folią aluminiową. Upiec w piekarniku 180 oC około 30 minut.

Sos słodko – kwaśny:

Sos przygotować w dwóch garnuszkach. W jednym ugotować  syrop z wody, cukru i winnego octu. W drugim marchewkę pokrojoną w grubą kostkę. Marchewka powinna być jędrna, nie rozgotowana.  Pod koniec gotowania marchewki dodać ananasy z zalewą i pokrojone na połowę cebulki. Zagotować i dodać ketchup, sos słodko – pikantny, odrobinę imbiru i przyprawy. Na koniec dodać ugotowany syrop. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Sos trzeba wysmakować. Jeżeli jest za mało kwaśny można dodać sok z cytryny lub lemonki. Makaron ryżowy przygotować według  przepisu na opakowaniu.
PS. Jeżeli ktoś nie czuje tego sosu to polecam sos słodko – kwaśny np. firmy Dawtona.