
Ceniona w rybołówstwie ze względu na smaczne mięso i wątrobę.
Młode liście botwinki, endywii, szpinaku i rukoli rozkładamy na talerzu, skrapiamy balsamico di Modena i oliwą z oliwek.
Halibuta solimy i lekko pieprzymy białym pieprzem, obtaczamy w mące, której nadmiar strzepujemy.
Smażymy na oleju z dodatkiem masła. Usmażoną rybę układamy na sałatach i polewamy sosem z białego wina.
Sos z białego wina:
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę w stosunku 1:1. Cały czas mieszamy dolewając białe wino i bulion rybny ( może być z kostki). Do śmietany dodajemy żółtka, roztrzepujemy, zmniejszamy płomień gazu i cały czas mieszając dolewamy do wina z bulionem. Redukujemy aż do zgęstnienia sosu. Sól i biały pieprz do smaku. Uważać na sól , przeważnie bulion jest słony.
Ilość potrzebnych składników: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 200 ml. białego wina, 200 ml. bulionu rybnego, 3 żółtka, 100 ml. śmietany 36%, pieprz, sól.