.

poniedziałek, 27 grudnia 2010

Christopher proponuje na Sylwestra






1.Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami.
 
Składniki:
2 opakowania mrożonego szpinaku
5 ząbków  czosnku
2 cebule
Olej z dodatkiem masła
½ puszki mleka kokosowego
3 żółtka
3 ubite białka
2 serki Almette
15 szt.włoskich suszonych pomidorów

Szpinak rozmrozić na sicie. Posiekany czosnek i cebulę przesmażyć krótko na oleju z dodatkiem masła. Dodać szpinak ,chwilę poddusić , zalać  mlekiem kokosowym. Wmieszać mleko w szpinak,  po 5 minutach, szpinak przełożyć na sito do odcieknięcia. Przestudzić , dodać 3 żółtka ,wymieszać . Całość połączyć z ubitymi na pianę białkami.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Folię przesmarować lekko oliwą i rozłożyć równo  szpinak na całej powierzchni blachy. Piec około 15 minut w temperaturze 200 Oc.

Po 15 minutach na upieczony szpinak położyć natłuszczoną folię aluminiową i przewrócić na drugą stronę. Najlepiej na takiej samej wielkości blachę, tyle że na jej spód. Następnie zsunąć z blachy na blat stołu.

Zdjąć ze szpinaku folię na której się piekł , całość posmarować serkami  Almette i na serkach rozłożyć  pokrojone suszone ( bez oleju) pomidory.

Całość zrolować pomagając sobie folią. Włożyć do lodówki na 12 godzin.

2.Krewetki z dipem  ananasowym z dodatkiem brandy

Krewetki kupujemy mrożone. Rozmrażamy przelewając je gorącą wodą.

Dip ananasowy z brandy.

1 sł. majonezu
3 łyżki ketchupu
1łyżka musztardy
1 puszka ananasów pokrojona w drobną kostkę
½ pęczka posiekanej pietruszki
40 ml. brandy
Sól i biały pieprz do smaku

Majonez, ketchup i musztardę dobrze wymieszać. Dodać szczyptę soli,pieprz, ananas ,pietruszkę. Na koniec kieliszek brandy. Wszystko jeszcze raz  wymieszać .





3.Faszerowana rolada z dorsza z kawałkami  łososia w galarecie.


0,7 kg dorsza bez skóry i ości
0,3 kg łosoś filet
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
3 jajka
Posiekany koperek
Sól, pieprz

Filet z łososia pokroić w drobną kostkę. Dorsza przemielić razem z cebulą. Dodać żółtka, posiekany koperek, pokrojonego w kostkę łososia, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać, dodać ubite białka i wmieszać do masy rybnej. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.

Całość  rozłożyć na przeciętym rękawie do pieczenia, zrolować. Na końcach związać tak jak cukierek. Gotować w wywarze z jarzynowym 30 minut.

Roladę wyjąć, ostudzić. Wywar sklarować, dodać żelatynę i zalać pokrojone w plastry roladki.

4. Sos Tzatzyki 


Składniki:
500 g gęstego jogurtu ( najlepszy grecki, bułgarski )
5 ząbków czosnku
3 łyżki ocet winny
100 ml. oliwa z oliwek
1 szt. Ogórek świeży duży
Koperek, sól, pieprz  biały

Sposób wykonania:
Jogurt włożyć do miski. Ogórki zetrzeć na grubej tarce ( ze skórką ), posolić i osączyć na sicie przez ½ godziny. Grecy kroją ogórki w małe słupki. Czosnek obrać i zmiksować z octem winnym i oliwą. Tak przygotowane składniki dodać do jogurtu, doprawić koperkiem, solą i pieprzem, wymieszać.



5.Vol-au-vent z tatarem ze śledzia.



Ciasto francuskie rozmrozić. Przygotować 2 szklanki o różnej średnicy. Normalnie vol-au-vent składa się z jednego dużego kółka i 3 pierścieni. Ja do tatara ze śledzia, zrobiłem jedno kółko duże – podstawa i 1 pierścień.
Na kółko nakładamy pierścień. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 10-12 minut w piekarniku 180 0C.

1 opakowanie śledzi matiesy , 2 papryki konserwowe, 3 ogórki konserwowe, parę grzybków marynowanych, posiekany szczypiorek, 1 cebula czerwona. Wszystko pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i odrobiną soli.  Z oliwy, musztardy, ketchupu i soku z cytryny zrobić sos, którym polać wymieszane składniki tatara. Rozłożyć  w upieczonych zimnych foremkach.



6.Tortilla z łososiem i szynką


Gotowe tortille podgrzać na suchej patelni z obu stron. Przestudzić. Posmarować serkiem tartare i nałożyć kawałki szynki, wędzonego łososia, tuńczyka z puszki, włoskie suszone pomidory. Pełna dowolność . Tortille zrolować  i odstawić na 6 godzin do lodówki. Pokroić w 2-3 cm. kawałki.