.

poniedziałek, 19 maja 2014

Galaretka z warzyw z zielonym sosem.


Jelly vegetables with green sauce.



Składniki.
1 kalafior mały
2 marchewki
1 kalarepka
1 szklanka groszku mrożonego
1/2 główki sałaty
3/4 litra rosołu instant
125ml wina białego
6 łyżeczek żelatyny

Sos.
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
150ml jogurtu naturalnego
100ml majonezu
sól, pieprz

Wykonanie.
Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Obraną kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie w plasterki. Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować. Groszek wrzucić na 1 min do wrzątku.
Żelatynę namoczyć. Kiedy napęcznieje dodać do zagotowanego bulionu, wlać wino i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Formę z kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą. Wlać niewielką ilość galaretki i wstawić do lodówki do stężenia. Na warstwie galaretki ułożyć trochę warzyw i listki pietruszki, zalać niewielką ilością galaretki i do lodówki. Następnie ułożyć resztę warzyw i zalać resztą galaretki. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc.

Przygotować sos.
Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek posiekać drobno i wymieszać z sosem.
Galaretkę warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą i galaretka pięknie wychodzi. Podaję na liściach sałaty z zielonym sosem.

Powyższa galaretka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, ale może stanowić samodzielne danie.