.

niedziela, 27 kwietnia 2014

Odwracany deser truskawkowo serowy.


Strawberry dessert.


Odwracany dlatego, że na dnie salaterki układamy ozdobnie owoce, potem resztę i na końcu odwracamy i spód jest wierzchem.

Składniki .
30 dag truskawek
20dag jogurtu naturalnego
25 dag sera ricotta
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki orzechów posiekanych

Wykonanie.
Truskawki oczyścić i pokroić.
Część ułożyć dekoracyjnie na dnie.
Galaretki rozpuścić w połowie wody niż podaje instrukcja.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Tężejącą galaretką zalać truskawki.
Ser ricottę zmiksować z
jogurtem,
cukrem pudrem
resztą truskawek
i żelatyną.
Otrzymaną masę ułożyć na stężałej galaretce.
Lekko docisnąć i wstawić do  lodówki do całkowitego stężenia masy.
Deser wyjąć ,odwrócić i ostrożnie zdjąć salaterkę. Żeby było łatwiej na  moment podstawić pod kran z gorąca wodą. Oczywiście ,podłożyć talerz, aby deser nie wpadł do zlewozmywaka.
Na wierzchu galaretki ułożyć ładnie pociętą truskawkę.