Składniki:
Udziec z indyka
250 ml. śmietana
kremówka 36%
3 łyżeczki
żelatyny
Sól
Biały pieprz
Udziec z indyka,
doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w
piekarniku. Folię lekko natłuścić olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180
oC
Po wyjęciu z
piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie
zdejmujemy z niego skórę.
Po całkowitym
ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną.
Podajemy z dużym widelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki
ma ochotę. Może to być również pierś z kurczaka. Co położymy i czy położymy
dookoła to już nasza sprawa.
Żelatynę należy
rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać
śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany
kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego
udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in.
kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka.
Udziec polewamy na osobnym półmisku a
następnie po zastygnięciu śmietany przekładamy np. półmisek z wędliną. Bardziej
doświadczeni mogą naszpikować udziec kawałkami zamrożonego masła.
Ale cudnie, aż szkoda zjeść ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie za ładna kompozycja żeby zjadać:)
OdpowiedzUsuńpięknie podane :)
OdpowiedzUsuń