.

czwartek, 1 marca 2012

Mus z łososia i zielonej sałaty.


Elegancka, łatwa przystawka o ciekawym zestawieniu smakowym. Połączenie delikatnego musu z zielonej sałaty z lekko słonawym, również bajecznie delikatnym musem łososiowym jest wg mnie trafieniem w 10-tkę.Chwalę się, bo pomysł i przepis jest autorski w 100%.

200g wędzonego łososia
sok z 1/2 cytryny
2 główki sałaty masłowej
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól, pieprz

400ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
Ubić śmietanę, wlewać cienkim strumieniem żelatynę, rozpuszczoną w małej ilości (3-4 łyżki) gorącej wody, miksować.

Łososia zmiksować, dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać z połową ubitej śmietany.
W rondlu na rozpuszczonym maśle przesmażyć pokrojony czosnek, dorzucić sałatę i dalej ,smażyć mieszając. Sałata bardzo zmniejszy swoją objętość, tak do ¾ - 1szklanki, wtedy zdjąć z ognia. Masę zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połączyć z resztą ubitej śmietany mieszając delikatnie rózgą lub łyżką.
Keksówkę, 25x6cm zwilżyć wodą, wyłożyć folią i nałożyć mus łososiowy, a następnie mus z sałaty.
Wstawić na noc do lodówki.

Przystawka na pewno zaspokoi podniebienie każdego smakosza, a my usłyszymy pochwały. Tak było w moim domu!