.

wtorek, 10 grudnia 2013

Indyk na sposób azjatycki.


Przepis na 2 osoby:
2 – 3 ząbki obranego i posiekanego czosnku
1 cm imbir świeży posiekany
1 cebula pokrojona w pół plasterki
1/4 papryka czerwona pokrojona w paski
1/4 papryka żółta pokrojona w paski
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki
1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)
1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek
2 plastry piersi z indyka  pokrojone w paski
Przyprawa chińska 5 smaków,
sos sojowy kikkoman,
 słodko-pikantny sos chilli,
szczypta cukru,
curry,  
sól,
olej do smażenia.

Wykonanie:
Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzu .Filety z indyka  posolić i posypać curry. Najlepiej smażyć wszystko na woku. Najważniejsza jest temperatura i szybkość wykonania. Dlatego też wszystkie składniki potrawy należy przygotować przed smażeniem .Nagrzewamy suchą patelnie i dopiero jak jest bardzo gorąca nalewamy olej ( 2-3 łyżki).Po chwili jak olej się nagrzeje smażymy paski indyka  ok. 2 minut stale mieszając. Usmażonego  zdejmujemy z patelni i trzymamy np. przykrytego folią aluminiową. Jeżeli mamy 2 patelnie to pozostawiamy na patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele.