.

sobota, 10 maja 2014

Purre ziemniaczane przekładane z jajkiem.


Mashed potato with egg.



 
Składniki.
4 ziemniaki
1 kostka przyprawy Kucharek
1 łyżeczka masło
1 łyżeczka śmietana
0,5 cebula
10 dag kiełbasa gospodarska
5 dag boczek wędzony
olej do smażenia
pieprz
chilli
1 jajko
szczypiorek

Wykonanie.
Ziemniaki obrać. Zalać wodą, dodać Kucharka, ugorować. Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany 18%. Ziemniaki utłuc na puree.
Cebulę pokroi w kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę, boczek pokroić drobniej. Do smażonej na oleju cebuli, dodać pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Chwilę poddusić i posypać pieprzem.
Metalowe kółko (ausztycher) położyć na talerzu i rozłożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniaki położyć  połowę przesmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Na tak przygotowaną wieżyczkę położyć usmażone jajko i posypać odrobiną chilli i szczypiorku.