.

wtorek, 25 września 2012

Papryka opiekana.


Opiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka.




Papryka, jej kolor i ilość uzależniam od potrzeb.
Bazylia.
Oliwa do posmarowania papryki.
Sól
Sos chilli z limonką i kolendrą, gotowy ze sklepu.




Oczyszczoną paprykę przekroić na pół. Połówki posmarować oliwą i włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć folią alu.
Papryki układamy na blaszce i pieczemy 45min w temp.200 stop. Skórka powinna być dobrze przypieczona.
Upieczone ,zawinięte pozostawiamy do ostygnięcia.
Usuwamy skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi z odmiany czerwonej.
Oczyszczone papryki układamy na półmisku, posypujemy pociętą bazylią.
Podajemy z bagietką i sosem chilli z limonką i kolendrą lub bazyliowym sosem winegret.
Bardzo dobrze komponuje się z mozzarellą lub na słono z fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama papryka.
Dla tych, którzy nie lubią agresywnego smaku surowej papryki, opiekana jest rewelacyjna. Opiekanie na grillu nadaje jej cudowny, dymny aromat, ale ta pieczona w rękawie nie jest gorsza. Jest delikatna i aksamitna.