.

środa, 12 lutego 2014

Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach.



Składniki:
 2 filety ze świeżego dorsza
1 mała cukinia
2 marchewki
20 dag pieczarek
½ cebuli
2 plastry cytryny
2 łyżki śmietany kremowej
2 szczypty kolendry
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
2 kawałki pergaminu
1 łyżka oleju





Wykonanie:
Filety dorsza posypać solą i pieprzem.
Cukinię i marchewki pokroić  a’la  Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać i to wszystko podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć  warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą  ,położyć  plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć  „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby.
Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora.
Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i  co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń.
Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w „papilotach” ,chyba ,że stanowi  jakąś zaskakującą niespodziankę. Zazwyczaj  rozwijam „papilot” i wykładam zawartość na talerz.