(1).jpg)
Pyzy poznańskie są doskonałym dodatkiem do świątecznej kaczki i gęsi, a także do każdego gulaszu.
25 dag mąki
125 ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
15 g drożdży
sól, cukier
Przyrumieniona bułka do polania - 2łyżkibułki tartej + 2łyżki masła.
Zrobić zaczyn-wymieszać pokruszone drożdże, 1łyżeczkę cukru, 1łyżkę mąki i trochę letniego mleka. Odstawić.
Kiedy zaczyn "zakipi", wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka, stopione masło, jajka i sól. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, utoczyć wałek o średnicy 2-3 cm, odcinać grube plastry i formować kulki.
Wrzucać po kilka, nie za dużo bo rosną, na wrzącą osoloną wodę. NIE PRZYKRYWAĆ GARNKA! - to warunek, by pyzy były idealnie puszyste. Kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię, odczekać chwilę, wyjąć łyżką cedzakową i polać przyrumienioną na maśle bułką tartą.
Jeżeli pyzy stanowią dodatek do dania z sosem, to oczywiście bez bułki.