.

środa, 16 lipca 2014

Letnie grzybobranie.


Summer mushrooming.



Składniki.
1 płat ciasta francuskiego
300 g malin
200 ml śmietany 36%
2 łyżeczki cukru pudru
jajko do posmarowania

Wykonanie.
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm.
Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew.

Sos coulis -połowę malin zmiksować dodając cukier i przetrzeć przez sitko.
Sos wylać na przygotowane talerzyki.
Upieczone, wyrośnięte ciasteczka przeciąć w poprzek.
Ubić śmietanę z 1 łyżeczką cukru.
Spody ciasteczek wypełnić ubitą śmietaną i malinami. Przykryć kapeluszem.

Ułożyć po trzy grzybki na sosie malinowym.