.

poniedziałek, 30 września 2013

Polska na chipsach z winogronami.


Składniki:
2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała)
70 ml. wino białe hiszpańskie
5 dag winogrona białe
5 dag winogrona ciemne
2 ziemniaki surowe
rozmaryn, sól
olej do smażenia
2 ziemniaki

Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina.
Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki  pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec  posypać rozmarynem i solą.
Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem.




22 komentarze:

  1. czy ja mogę wprosić się na obiad? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam jutro 14:30.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  2. Bardzo ładnie to podałeś. Te winogrona przełamują smak kiełbasy i odnoszę wrażenie że całość jest bardzo smaczna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o to mi w tym daniu chodziło.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  3. Taka nasza kiełbasa, niby prosto, a jak ładnie i apetycznie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie podana, ciekawe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olá! Esse fim de semana fizemos uma salada ( receita sua) Todo mundo amou!!!!
    Abraços.
    Cris/ Brazil

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrigado e convidá-lo muitas vezes Christopher

      Usuń
  6. Fresh fruit is great in salted recipes...It looks tasty!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you, I invite you to blog more often. Christopher

      Usuń
  7. o rany! niby zwykła kiełbaska, ale jak zrobiona? jak podana? :) no jestem pod wrażeniem:D
    wpadłabym na taki obiad do ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszam w piątek na obiad.Zamiast kiełbasy będzie węgierski bogracz.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  8. Un contraste de sabores fantástico, dulce y salado, muy rico. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias Azucena Martin, ya me he dado una vueltecita por tu blog y también me he quedado, interesante, un saludo Christopher

      Usuń
  9. Rica y sabrosa entrada, eso está bien, con un buen vino español,jjj me gusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias Maria. Me alegro que te gusten mis recetas! Un besito desde Christopher

      Usuń
  10. Kto by pomyślał, że z kiełbaski można zrobić takie świetne danie.

    OdpowiedzUsuń
  11. mnie się przepis bardzo podoba, bowiem kiełbaskę lubię zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń