.

piątek, 25 lipca 2014

Kruszowiec z agrestem i pianką.


Cake with gooseberry.


Składniki.
60 dag mąki
5 żółtek
3 łyżki cukru
1 kostka masła
3 łyżki smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu
7 białek
1 szklanka cukru
80 dag agrestu

Wykonanie.
Z mąki z proszkiem, tłuszczu, żółtek i 3 łyżek cukru posiekać kruszonkę.
Podzielić na 3 części.
Jedną część wysypać na dno dużej, natłuszczonej  tortownicy.
Do drugiej dodać kakao i spirytus, wymieszać na kruszonkę i wysypać na jasną kruszonkę.
Wyłożyć agrest.
Białka ubić na pianę i pod koniec dosypać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru.
Pianą przykryć owoce .
Pianę posypać resztą kruszonki.
Piec w temp.180 stop.około 45 minut.

Pozostawić jeszcze na 1/2 h w wyłączonym piecu.