.

czwartek, 17 lipca 2014

Tażin z indykiem i daktylami.


Tagine turkey and dates.


Pierwszy raz jadłem to danie w Maroku z jagnięciną. Podam wersję trochę zmodyfikowaną z indykiem i daktylami. Najważniejsze w tym daniu to kiszona cytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić  w zakręconym słoiku 3 dni.

Składniki :

1 kiszona cytryna
30 dag pierś z indyka  pokrojona w grubą kostkę
2 cebule
1 mała cukinia
2 papryki ( zielona i czerwona)
1 świeży ogórek
2 szt. marchew
10 szt daktyle
 garść rodzynki
10 ząbków obranego czosnku
przyprawa ras-el-hanout,
harisa

1/2 szklanki bulionu z drobiu
odrobinę oliwy z oliwek
żadnych innych przypraw nie dodajemy.

Wykonanie:

W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną pierś z indyka. Posypujemy przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to  plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i i przyprawa. Na górze układamy czosnek i rozsypujemy daktyle i rodzynki. Podlewamy bulionem. Nakrywamy kominem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 C. na około 1,20 minut. Smacznego.