.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wielkanocne kokoszki i ptaszek.


Easter cocks and bird.



Składniki.
15 dag maki pszennej
80g masła
1/4 szkl. cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
2 żółtka

Wykonanie.
Mąkę z proszkiem przesiać do miski.
Dodać masło i posiekać.
Dodać cukier ,żółtka i wanilię.
Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki.
Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki.
Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem.
W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta.
Piec w temp.180stop.około 8min.
Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego.
Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ niektóre zbyt długo pieczone niestety  rozpuszczają się.