.

wtorek, 11 czerwca 2013

Sałatka z kapusty z oscypkiem.




Składniki:
1 kg młodej kapusty
150 g oscypka
1 pęczek koperku
50 g orzeszków ziemnych uprażonych


Sos:
200ml śmietany kwaśnej
100 ml jogurtu
3 łyżki octu balsamicznego białego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól ,pieprz młotkowany

Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek .
Sos
Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę .Doprawić pikantnie solą i pieprzem.
Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna.

Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami.

Wersja z kurczakiem,

Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć.
Wymieszać z sałatką z kapusty.