.

niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielkanocna galaretka z kurczaka.


Easter jelly with chicken.


Składniki.
4 szt. udziec z kurczaka
2 liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
2 marchewki
20 dag groszek zielony
 2 kostki bulion warzywny
pieprz biały mielony
8 łyżeczek żelatyny
1 białko do sklarowania
jajka przepiórcze

Wykonanie.
Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć  i przestudzić. Pokroić na małe kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić, sklarować  białkiem i pozostawić około 1 litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Zielony groszek blanszować  3 minuty, zahartować zimną wodą i dodać do pokrojonego kurczaka. Całość wymieszać.

Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku 2 boczne ścianki, dno i dodatkowo na przykrycie galaretki. Na folii poukładać  obok siebie długie paski marchewki  i na tej folii przenieść do formy. Należy pamiętać, żeby długość marchewki była wystarczająca na przykrycie galarety.  Wlać na marchewkę kilka łyżek przygotowanego bulionu z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia, następnie włożyć kawałki kurczaka z groszkiem i całość zalać żelatyną. Na koniec, wierzch naszej galaretki nakryć zwisającą marchewką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować jajeczkami przepiórczymi.
PS. Inspiracją był przepis na blogu lepszysmak [TUTAJ]