.

poniedziałek, 18 listopada 2013

Phyllo na słodko i wytrawnie.




Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie.
Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci.

8 arkuszy filo
8 śliwek suszonych 
8 plastrów marcepana-10dag
8 daktyli raczej świeżych
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej
1 jajko roztrzepane
Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne.
Podzielić na 16 prostokątów.


Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali.
Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek.
Podobnie postępujemy z daktylami. Każdy daktyl zawinąć w szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna.
Cukiereczki przepędzlować jajkiem i piec w temp.180 stop. około 20 min.

Po lekkim przestudzeniu zdjąć nitki.