.

poniedziałek, 10 listopada 2014

Gęsi smalec


Goose lard


Składniki.
30 dag tłuszcz gęsi, skórka
2 łyżki wody
1 cebulka
1 łyżeczka majeranku
sól

Wykonanie.
Tłuszcz, skórkę pokroić drobno i włożyć do rondla o grubym dnie. Wlać 2 łyżki zimnej wody. Powoli podgrzewać. Tłuszcz topi się dosyć szybko. Kiedy zaczną się robić skwarki dodać posiekana drobno cebulkę i smażyć dalej, aż cebulka zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia dodać szczyptę soli i majeranek. Wymieszać i odstawić do stężenia.

Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu.

Poza cebulką można wzbogacić go jabłuszkiem, śliwką suszoną, pieprzem zielonym.