.

czwartek, 20 września 2012

Ziemniaki au gratin.



Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem.



1 kg ziemniaków
300 – 400 ml śmietany
20 dag sera typu cheddar
10 dag masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz




Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.
Śmietanę doprawić gałką, solą i pieprzem. Ser zetrzeć.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków ,polać śmietaną i posypać częścią sera.
Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną.
Przykryć folią alu i piec w temp.180-200 stop.,60min.
Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia sera.

Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe .Wyśmienicie komponuje się z mięsem i rybą. Łatwo można się uzależnić od tego delikatesu.