.

piątek, 1 listopada 2013

Kaczka z persymoną,


a może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ?
Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i słodyczy.
Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs.
Dzisiaj proponuję udka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem.
1  persymona 
2  udka kaczki 
1  łyżka oliwy
1  łyżka miodu 
1  łyżka soku z cytryny
1  ząbek czosnku
1  łyżka tłuszczu do obsmażenia udek
150 ml wina czerwonego 
Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego
dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim.

Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym.