.

poniedziałek, 12 lipca 2010

To nie grzanki – to są ziemniaki.



 Ziemniaki gotujemy a następnie robimy puree. Ja do ubijanych ziemniaków dodaję masło i kwaśną śmietanę 18%.

Ziemniaki w waflu inna nazwa w andrucie. Andruty kwadraty 30cm na 30 cm.
 Ziemniaki puree gorące,( ważne żeby były gorące)  rozsmarować na całym waflu i po chwili zwinąć wafle w rulon. Nadmiar ziemniaków przełożyć na następny wafel.
Lekko ostudzić i włożyć na godzinę do lodówki.
 Po tym czasie pokroić w ukośne plastry i obsmażyć boki na patelni. Jak kto lubi, może boki posypać bułką tartą.
 Można też przed zwinięciem, ziemniaki posypać zieloną posiekaną pietruszką.
 2 – 3 takie plastry ziemniaków na osobę do filetów w zupełności wystarczy.