.

wtorek, 31 lipca 2012

Rolada z indyka z wiśniami i sosem kiwi.



Składniki:
1,20 kg pierś z indyka
25 dkg. ser mascarpone
25 dkg. drylowanych wiśni
50 ml. brandy
4 dkg żelatyna
Sól, biały pieprz ( najlepiej świeżo mielony)


Wykonanie:

Drylowane wiśnie namoczyć przez około ½ godziny w brandy.
Pierś z indyka przeciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Płat rozłożyć na blacie ( najlepszy jest blat marmurowy), i rozklepać przez folię spożywczą, formując prostokąt.
Wiśnie odsączyć na sitku ( sok z wiśni wymieszany z brandy i  wypić na moje zdrowie ).
Pierś oprószyć solą i pieprzem.
Wiśnie wymieszać z mascarpone  i rozsmarować  na 2/3 piersi. Teraz należy serek posypać na całej  powierzchni żelatyną. To taki mały trick kucharski, mamy pewność, że wiśnie nie będą się wysypywać z rolady.
Zwinąć i obwiązać nicią kucharską.
Roladę włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w nagrzanym  do 170 oC piekarniku  1godzinę. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Po wyjęciu zlać wytworzony podczas pieczenia płyn, a roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Kroić następnego dnia.

Sos  z kiwi:
10 dkg mascarpone
3 szt kiwi
2 łyżki miodu
5 cienkich plasterków korzenia imbiru
Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować, schłodzić.

Oczywiście, jeżeli chcemy zjeść roladę na gorąco, to przedłużamy czas pieczenia do 80 – 90 minut.
Dajemy 10 minut czasu, żeby rolada odpoczęła, kroimy i podajemy.